Ege bölgesinde yenilebilen o kadar çok ot ve o kadar çok ot salatası, böreği, yemeği, kavurması var ki, bahar aylarının gelmesi ile çoğalan bu taze, yemyeşil otlarla nerede ise her gün yeni bir tarif yayınlamak mümkün ama bu otları bulamayanlar ya da sevmeyenler de olabilir düşüncesi ile ara ara yayınlıyorum.Bu böreği sadece gelincik otu ile ya da isterseniz ısırgan ve ıspanak yaprakları ile karıştırarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 adet yufka
- 3-4 bağ gelincik otu
- 250 gram lor
- 1 adet orta boy soğan
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Susam
- Otların sert kısımları ve sararmış yaprakları temizlenir.
- Diplerinde hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanır.
- Süzgece konulup, kuruyuncaya kadar bekletilir.
- Derin bir kabın içine alınıp, çok az tuz ile iyice ovulur.
- Suyu elde sıkılan otlara, lor, baharat ve ince kıyılmış soğan eklenip, karıştırılır.
- Yoğurt, süt, zeytinyağı ve yumurtanın beyazı karıştırılıp, sos hazırlanır.
- Sosun birazı böreğin üzerine sürmek için ayrılır.
- Yufkalar birer birer tezgaha serilip, üzerine kaşıkla sos yayılır.
- Otlar yufkanın üzerine konulup, yufkanın iki kenarı içe doğru katlanarak sarılır.
- Sarılan yufkalar fırın tepsisine dizilir.
- Yufkaların üzerine çırpılmış yumurta sarısı eklenmiş sos sürülerek, susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir.
Yorumlar
Yorum Gönder