Ana içeriğe atla

Ege BAKLASIYLA YAPILAN HARİKA LEZZET FAVA

"Favanın Giritlisi ya da İzmirlisi diyorum" ben bu tarife. Tekmil fava Girit Mutfağından bir tarif. Sahil kenarındaki balıkçı lokantalarında, meze çeşitleri arasında görmek mümkün...
Diğer favadan farkı ise taze soğanların ince ince kesilerek hafifçe kavrulması ve fava içine dereotu ile birlikte süzüldükten sonra karıştırılması...
Gereken Malzemeler
  • 1 su bardağı kuru bakla
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 4-5 dal taze soğan
  • yarım demet dereotu
  • 4-5 su bardağı su
Süslemek için:
  • Limon dilimleri, nar taneleri
Yapılışı:
  • Bir gece önceden kuru baklaları suda ıslatın.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun.
  • Önceden ıslattığınız baklaların suyunu süzün. Soğanların üzerine bakla, şeker, tuz ve 4-5 bardak su koyup pişirin.
  • Pişerken dibi tutmaması için ara ara karıştırın. Gerekiyorsa ılık su ilave edin.
  • Yumuşayan püreyi süzgeçten veya el blendrından geçirin (kıvamı hafif sulu olmalı).
  • Diğer bir tencerede ince kıyılmış taze soğanları hafifçe soldurun. Süzgeçten geçirdiğiniz baklaları ilave ederek bir iki kez çevirin. İnce kıyılmış dere otunuda ilave ederek karıştırın.
  • Dilediğiniz bir kabın içini su ile ıslatın.
  • Favayı döküp buz dolabında bekletin.
  • Servis sırasında üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirip limon dilimleri, nar taneleri ile süsleyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tahin ve patlıcanın mükemmel uyumu Manj!

Malzemeler 3 adet orta boy patlıcan ½ su bardağı tahin 1 çay kaşığı kekik 1 çay kaşığı kırmızı biber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay bardağı sızma zeytinyağı 100 g ceviz 1 yemek kaşığı limon suyu 2 diş sarımsak Tuz ve çekilmiş tane karabiber Üzeri için 1-2 yemek kaşığı ceviz Sızma zeytinyağı 1 dal dereotu Manj (Ege Mezeleri) Nasıl Yapılır?  Manj (Ege Mezeleri) Tarifi için;  Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve ince ince dilimleyin. Çukur bir kaba aktarın.  Ayrı bir kasenin içerisine tahin, sızma zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarımsakları, kekik, kırmızı biber, kimyonu ilave edin. Tuz ve çekilmiş tane karabiber ile lezzetlendirin. 2-3 dakika çırpma teliyle iyice çırpın. Cevizleri küçük parçalar şeklinde doğrayın.  Patlıcanları ve cevizleri hazırladığınız sos ilave edin. İyice karıştırın ve servis tabağına alın. Üstüne sızma zeytinyağı gezdirin. İri ceviz parçaları ve dereotuyla süsleyin. Servis yapın.

Ege otları tabiki ara sıcakların da baş yıldızı Ot Mücveri

Türk mutfağının uzakta ama çok sevilen kuzeni ya da teyzesidir mücver tarifi. Her öğün göremezsin, her akşam yemezsin, yiyemezsin. Ancak her gördüğünde mutlu olursun; daha çok görmek istersin. Özeldir, yeri ayrıdır. Herkes güzelini yapamaz. Arzu ettiğiniz yeşillik, patates, havuç hatta kereviz gibi sebzeleri de ekleyerek hazırlayabileceğiniz sağlıklı mı sağlıklı bir atıştırmalık, mücver tarifimiz var. Ne güzel olur mücver, küçük püf noktaları vardır onun. Çok fazla yağ içmemesi için ayçiçek yağını önceden kızdırmalı, rendelenmiş sebzelerin suyunu sıkmalı, sebzelerin taze olmasına dikkat etmeli örneğin. Anne eli değmiş mücver, bu tarifte biraz daha renk kazanıyor. Yeşillik ve kabakların yanına havuç da katılıyor. Kızaran mücverlere akışkanlık kazandırması kaşar peyniri de ekleniyor, lezzete doyum olmuyor. Ana yemeğiniz ne olursa olsun bugün sofranızda kızarmış çıtır mücverler de yer alsın bizce. Daha fazla mücver çeşidi görmek isteyenleri ise şöyle alabiliriz:  ...

Komşuda pişer bize de düşer hesabı Girit Biberi

Minik minik biberlerin içine ezine peyniri bir de zeytinyağı... Biberleri Ayvalık,Alaçatı yada aIlıca pazarıdan tehmın edebılırsınız. Biberlerin içine ezine peynırını bastıtan sonra 13dk zeytınyagına buladıgınız tepsı içinde fırına verebılırsınız.AFİYET OLSUN.