Ana içeriğe atla

Eh aynı denizin insanı hepsi, bir de Girit Ezmesi yaparlar ki parmaklarınızı yersiniz.

Haftanın ilk tarifi benim çok sevdiğim mezelerden biri olan Girit Ezme. Birçok meze de olduğu gibi bu pratik lezzeti herkes kendi damak tadına göre hazırlıyor. Bugüne kadar gittiğim hiç bir mekânda birbirine benzeyen bir tarife ve lezzete rastlamadım.
Ben hazırlarken hotel de tam yağlı ezine peynirini ve sürülebilir kahvaltılık lor peynirini kullandım. Akşam hazırladığımız mezeler bitmeyince kalanını hava almayacak bir şekilde kapatıp kahvaltılık olarak kullanmaya karar verdim.  Bu sabah da kızarmış ekmek çay ve zeytinle bir kısmını tükettim :)
150 gr tam yağlı peynir
3 yemek kaşığı lor (tepeleme)
3 yemek kaşığı ceviz içi
4 yemek kaşığı file fıstık
3 yemek kaşığı file badem
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
isteğe göre kırmızı pul biber ve dereotu
Yapılışı:

Beyaz peyniri ve lor peynirini derin bir kase içine alın. Zeytinyağını ve ezilmiş sarımsağı ekleyerek çatal yardımıyla peynirleri ezerek karıştırın.
File fıstık ve bademi, ezdiğiniz ceviz içini ekleyerek karıştırmaya devam edin. Son olarak pul biberi ve ince ince kıydığınız dereotunu ekleyin.
Biraz daha yumuşak olmasını isterseniz bir miktar daha zeytinyağı ekleyin ve karıştırın.

Servis tabağına alın, isteğe göre kızarmış ekmek ile servis yapın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tahin ve patlıcanın mükemmel uyumu Manj!

Malzemeler 3 adet orta boy patlıcan ½ su bardağı tahin 1 çay kaşığı kekik 1 çay kaşığı kırmızı biber 1 çay kaşığı kimyon 1 çay bardağı sızma zeytinyağı 100 g ceviz 1 yemek kaşığı limon suyu 2 diş sarımsak Tuz ve çekilmiş tane karabiber Üzeri için 1-2 yemek kaşığı ceviz Sızma zeytinyağı 1 dal dereotu Manj (Ege Mezeleri) Nasıl Yapılır?  Manj (Ege Mezeleri) Tarifi için;  Patlıcanları közleyin, kabuklarını soyun ve ince ince dilimleyin. Çukur bir kaba aktarın.  Ayrı bir kasenin içerisine tahin, sızma zeytinyağı, limon suyu, dövülmüş sarımsakları, kekik, kırmızı biber, kimyonu ilave edin. Tuz ve çekilmiş tane karabiber ile lezzetlendirin. 2-3 dakika çırpma teliyle iyice çırpın. Cevizleri küçük parçalar şeklinde doğrayın.  Patlıcanları ve cevizleri hazırladığınız sos ilave edin. İyice karıştırın ve servis tabağına alın. Üstüne sızma zeytinyağı gezdirin. İri ceviz parçaları ve dereotuyla süsleyin. Servis yapın.

Ege otları tabiki ara sıcakların da baş yıldızı Ot Mücveri

Türk mutfağının uzakta ama çok sevilen kuzeni ya da teyzesidir mücver tarifi. Her öğün göremezsin, her akşam yemezsin, yiyemezsin. Ancak her gördüğünde mutlu olursun; daha çok görmek istersin. Özeldir, yeri ayrıdır. Herkes güzelini yapamaz. Arzu ettiğiniz yeşillik, patates, havuç hatta kereviz gibi sebzeleri de ekleyerek hazırlayabileceğiniz sağlıklı mı sağlıklı bir atıştırmalık, mücver tarifimiz var. Ne güzel olur mücver, küçük püf noktaları vardır onun. Çok fazla yağ içmemesi için ayçiçek yağını önceden kızdırmalı, rendelenmiş sebzelerin suyunu sıkmalı, sebzelerin taze olmasına dikkat etmeli örneğin. Anne eli değmiş mücver, bu tarifte biraz daha renk kazanıyor. Yeşillik ve kabakların yanına havuç da katılıyor. Kızaran mücverlere akışkanlık kazandırması kaşar peyniri de ekleniyor, lezzete doyum olmuyor. Ana yemeğiniz ne olursa olsun bugün sofranızda kızarmış çıtır mücverler de yer alsın bizce. Daha fazla mücver çeşidi görmek isteyenleri ise şöyle alabiliriz:  ...

Komşuda pişer bize de düşer hesabı Girit Biberi

Minik minik biberlerin içine ezine peyniri bir de zeytinyağı... Biberleri Ayvalık,Alaçatı yada aIlıca pazarıdan tehmın edebılırsınız. Biberlerin içine ezine peynırını bastıtan sonra 13dk zeytınyagına buladıgınız tepsı içinde fırına verebılırsınız.AFİYET OLSUN.